Οι Έλληνες εφοπλιστές παραμένουν οι διαχρονικοί leaders της παγκόσμιας ναυτιλίας, σε «βάθος» πολλών δεκαετιών. Τα τελευταία χρόνια κρατούν σταθερά τα «σκήπτρα» σε διεθνές επίπεδο, σε έναν κλάδο ο οποίος θεωρείται μια από τις δυο «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό, αφού ο στόλος τους είναι ο μεγαλύτερος στον πλανήτη και ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% στην Ε.Ε.

Άνθρωποι οξυδερκείς και διορατικοί, αλλά και άριστοι γνώστες των μυστικών της επιχειρηματικότητας, προσπαθούν ακόμα και στους «δύσκολους καιρούς» να μην αφήνουν να πάει χαμένη ευκαιρία, συχνά ακόμα και όταν πρόκειται να κάνουν business όχι μόνο στις θάλασσες αλλά και στην …στεριά.

Real estate, λιανεμπόριο, συμμετοχές σε εταιρίες άλλων κλάδων και επενδύσεις-πλην ναυτιλίας, αποτελούν ορισμένα από τα πεδία δράσης των μεγάλων Ελλήνων εφοπλιστών.

Οι περιπτώσεις που ακολουθούν θεωρούνται από τις χαρακτηριστικές, καθώς οι καραβοκύρηδες της χώρας είναι πολύ περισσότεροι:   

Ο όμιλος Τσάκου, με «πατριάρχη» τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και με επάξιο συνεχιστή της παράδοσης της οικογενείας του στη ναυτιλία, το γιο του Νίκο Τσάκο, συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα το οποίο εισήλθε στην μετοχική σύνθεση των Αττικών Πολυκαταστημάτων, μαζί με τους επίσης εφοπλιστές Θανάση Λασκαρίδη και Γιάννη Σαραντίτη και οι προσδοκίες για την «επόμενη μέρα» της αλυσίδας λιανικού εμπορίου (ένδυση, υπόδηση κ.α.) «εκτοξεύονται», αφού αναμένεται να «πέσουν» κεφάλαια επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της.

Η οικογένεια Τσάκου μετέχει, ακόμα, πέρα από τις δραστηριότητες της στην ναυτιλία, στη Mediterra (με ποσοστό κοντά στο 7%) η οποία αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτων Mastiha Shop και πουλάει «σε όλα τα πέρατα της γης» τα γνήσια προϊόντα της πολυδιαφημισμένης χιώτικης μαστίχας, επενδύει για την δημιουργία ενός μεγάλου εμφιαλωτηρίου νερού στον Γράμμο, στο Νεστόριο της Καστοριάς, ενώ, σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο κινείται η εταιρία του, κέρδισε την εκμετάλλευση της Μαρίνας Χίου για τα επόμενα 40 χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί την δυναμική είσοδο του και στον θαλάσσιο τουρισμό…

Ο Θανάσης Λασκαρίδης και ο αδελφός του Παναγιώτης συνδυάζουν επί 4 δεκαετίες τις business «σε θάλασσα και …ξηρά», καθώς ανήκουν παράλληλα στις μεγάλες δυνάμεις της ναυτιλίας και του εγχώριου αλλά και διεθνούς ξενοδοχειακού κλάδου με τον όμιλο της Lampsa Hellenic Hotels, κυρίαρχοι στην πλατεία Συντάγματος με τα Μεγάλη Βρεταννία, King George, με ισχυρή παρουσία στην κοσμοπολίτικη Ρόδο με το Sheraton Rhodes Resort και στην Σερβία  (Βελιγράδι) με τα Hyatt Regency Belgrade και Mercure Belgrade Excelsior.      

ΛΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΝΙΑΡΧΟΣ

Από την «χρυσή λίστα» δεν είναι δυνατόν να λείπουν δυο από τα πιο «βαριά» ονόματα των ελληνικών θαλασσών, με παράδοση δεκαετιών στη ναυτιλία. Οι billionaires Σπύρος Λάτσης, Φίλιππος Νιάρχος και οι οικογένειες τους. Δυο κροίσοι με τέτοιο «βεληνεκές», στις περιπτώσεις των οποίων θεωρείται μάλλον …αδύνατο να «χαρτογραφηθεί» το σύνολο των επιχειρηματιών συμμετοχών τους σε διεθνές επίπεδο!  

Στην Ελλάδα, ο όμιλος Λάτση έχει ενισχύσει τις δραστηριότητες του και σε άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας: ξεχωρίζει, σαφώς, η επένδυση των +8 δισ. στο ήδη δρομολογημένο mega project του Ελληνικού. Στο real estate ελέγχει μέσω της Lamda Development τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos), την Μαρίνα Φλοίσβου και πολλά άλλα επενδυτικά ακίνητα και, ακόμα, κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό στον εγχώριο πετρελαϊκό «κολοσσό» Ελληνικά Πετρέλαια. Στον δε τραπεζικό τομέα, ο  Σπύρος Λάτσης φέρεται κατέχει μετοχές σε ιδιωτικό τραπεζικό group (EFG International), με έδρα τη Ζυρίχη (στο παρελθόν ο Όμιλος Λάτση ήταν ο βασικός μέτοχος της Eurobank).

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες έργων τέχνης. Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συλλογής του πατέρα του, Σταύρου Νιάρχου και σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αμερικανικό Forbes, στην κατοχή του βρίσκονται πίνακες του Van Gogh, στους οποίους περιλαμβάνεται και η περίφημη αυτοπροσωπογραφία του διάσημου ζωγράφου με κομμένο το αυτί, το «Yo Picasso» του Picasso και άλλα έργα αμύθητης αξίας. Στο portfolio του ιδίου και της οικογένειας του συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές, χιονοδρομικά θέρετρα, επαύλεις, το νησί Σπετσοπούλα κ.α.    

Ο Πήτερ Λιβανός (Gaslog), μέλος μιας άλλης «αυτοκρατορίας» εφοπλιστών, φέρεται ιδιοκτήτης του ακριβότερου σαλέ στον κόσμο (αξίας 65 εκατ. ευρώ) στην Ελβετία και μια συλλογή από 220 σπάνια «αριστουργήματα» της αυτοκινητοβιομηχανίας (Bentley, Αston Martin, Rolls Royce, Ferrari κ.α.), ένα 37μετρο αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό «Mariquita» κ.α., κ.α.   

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ REAL ESTATE

Οι επενδύσεις στο real estate αποτελούν ένα παράλληλο πεδίο δράσης για τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Το portfolio του ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής Dynacom Tankers Management, φέρεται να φθάνει στα 2.500 ακίνητα διαφόρων κατηγοριών (σε Ελλάδα και εξωτερικό). Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το project αποκατάστασης του  ερειπωμένου Mεγάρου Aθηνογένους στο νούμερο 50 της οδού Σταδίου, στόχος του οποίου η δημιουργία ενός πρότυπου τεχνολογικά εξοπλισμένου κτηρίου που θα λειτουργεί ως «θερμοκοιτίδα» για επιχειρήσεις, θα φιλοξενεί σε χώρους πολλαπλών χρήσεων start ups εταιρίες, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικάνικων πόλεων, όπως και περιορισμένες σε έκταση εμπορικές δραστηριότητες.

Ένας από τους πιο ισχυρούς εφοπλιστές, ο Διαμαντής Διαμαντίδης, διέθεσε ποσό 160 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τέσσερα οικόπεδα στην περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα χτιστούν οι 4 δικές του βίλες (από τις 13 συνολικά), ένα μέρος του «χρυσού» χαρτοφυλακίου των ακινήτων του…  

Ο Γιώργος Οικονόμου της DryShips, εμφανίζει και αυτός από την πλευρά του πλήθος επενδύσεων σε ακίνητα, όπως οι εντυπωσιακές βίλες σε Καραϊβική, Σεν Τροπέ, Νέα Υόρκη,  Αθήνα, π.χ. στο οικιστικό συγκρότημα «One Athens» στον Λυκαβηττό και την απόκτηση του ξενοδοχείου «Armonia» στη Βουλιαγμένη, που μετατράπηκε σε συγκρότημα υπερπολυτελών κατοικιών.

Στο ίδιο «πεδίο», αυτό της αγοράς ακινήτων, ο Ευάγγελος Πιστιόλης , από τους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές-ιδιοκτήτης της Top Ships, έχει επενδύσει –ανάμεσα σε πολλά άλλα- στην απόκτηση της μυθικής έπαυλης του αείμνηστου μεγάλου Έλληνα, Αριστοτέλη Ωνάση, στο Λαγονήσι.

Η βίλα δεν ανακαινίστηκε απλά: κυριολεκτικά, γκρεμίσθηκε, ξαναχτίσθηκε και «κουβαλά» πάνω της μια «λάμψη» από… Χόλιγουντ. Ένας «επίγειος παράδεισος», με κτίσμα 1.000 τ.μ., μέσα σε οικόπεδο 5 στρεμμάτων, με ανεμπόδιστη θέα προς την θάλασσα, με πισίνα, αλλά και ιδιωτική τεχνητή λίμνη (!), με γυμναστήριο-χαμάμ, 7 σουίτες ή δωμάτια κ.α., που θα μπορούσε, κάλλιστα, να αποτελεί την κατοικία ενός διάσημου σταρ. Όταν τέθηκε προς πώληση με τιμή 15 εκατ. ευρώ, προ μηνών, προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματιών και VIPs, ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε ακόμα κάποιο deal. Ο Ευάγγελος Πιστιόλης θεωρείται, επίσης, ένας εκ των μεγαλύτερων collectors έργων τέχνης.

Αχιλλέας και Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, επάξιοι διάδοχοι του πατέρα τους καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, κυριαρχούν σε γη και θάλασσα. Ο μεν, με την ΤΕΜΕΣ («αιχμή του δόρατος» το μεγαλοπρεπές τουριστικό θέρετρο της Μεσσηνίας Costa Navarino και το εμβληματικό ξενοδοχείο Hilton), ο δε με την Costamare και μ’ ένα στόλο δεκάδων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΑΝΚΕΡΣ

Δραστηριότητες στη ναυτιλία διατηρούν επί σειρά ετών και οι ιδιοκτήτες ελληνικών ομάδων  ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Οι μεγαλομέτοχοι των «αιωνίων» στην Super League 1, των ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αντίστοιχα, Ευάγγελος Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος, ηγούνται των ναυτιλιακών Capital Maritime και Okeanis Eco Tankers, ενώ, έχουν ισχυρή παρουσία και στον χώρο των media. Ο κ.Μαρινάκης κυρίως με τις εφημερίδες ΝΕΑ, Βήμα και το κανάλι Mega, ο κ.Αλαφούζος με την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.       

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, Γιώργος και Παναγιώτης, ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, οι οποίοι βρέθηκαν σε διαμάχη με τον πατέρα τους, Κωνσταντίνο, έζησαν μεν την κατάρρευση της Χαλυβουργικής, δραστηριοποιούνται στις θάλασσες με την  ναυτιλιακή εταιρεία Arcadia.   

Τα παραδείγματα εφοπλιστών που επενδύουν και στην στεριά είναι, βέβαια, πολλά…

 

Κοινοποίηση: