Δυο ονόματα «βαριά σαν ιστορία», δυο εφοπλιστές-μύθοι. Επιχειρηματίες με πολυσχιδή δραστηριότητα, με ζωές γεμάτες από πάθη, επιτυχίες αλλά και δράματα.

Δυο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, μα και τόσο όμοιοι ταυτόχρονα, που έδειχναν θαρρείς να τα θέλουν όλα δικά τους, έγραψαν τα δικά τους σημαντικά κεφάλαια στο βιβλίο της ιστορίας του τόπου: Αριστοτέλης Ωνάσης και Σταύρος Νιάρχος.

Από την θρυλική κόντρα των δυο κορυφαίων Ελλήνων leaders μέχρι την σημερινή παρακαταθήκη που έχουν αφήσει στις νυν και τις επόμενες γενιές, πέρασαν δεκαετίες.

Τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου στ’ άκουσμα των ονομάτων τους θυμίζουν κάτι από τα περασμένα μεγαλεία των δυο Ελλήνων μεγιστάνων «μιας άλλης εποχής» και διατηρούν «ολοζώντανες» τις μνήμες τους.

Όχι μόνο, βέβαια. Το πλούσιο έργο τους και η τεράστια και διαρκής προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, σε καιρούς δύσκολους για την χώρα, οι δωρεές τους, τα βραβεία, οι δράσεις, τα διάφορα projects, βάζουν το βαθύ και ανεξίτηλο «στίγμα» τους στην σύγχρονη Ελλάδα.

ΔΩΡΕΕΣ 2,945 ΔΙΣ.$

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συστάθηκε πριν από 24 ολόκληρα χρόνια και διατέθηκε σε αυτό μέσω της διαθήκης του μεγάλου Έλληνα ένα σημαντικό μέρος της αμύθητης περιουσίας του), με στόχο να στηρίξει τους πιο νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας.

Πρόεδροι του είναι οι δυο γιοι του Φίλιππος και Σταύρος, όπως και ο ανιψιός του, Ανδρέας Κ.Δρακόπουλος.

Από το 1996 μετά τον θάνατο του Σταύρου Νιάρχου και ως τον Μάρτιο του 2020, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 2.945.091.000$, μέσω περισσότερων από 4.600 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 126 κράτη στον κόσμο και οδεύει προς το «φράγμα» των 3 δισ.$!

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.

Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Τελευταίο, χρονικά απτό παράδειγμα, αποτελεί η χορηγία- μαμούθ 100 εκατ.$ για την ενίσχυση του παγκόσμιου υγειονομικού συστήματος, μέσω της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης κατά του COVID 19 (με έμφαση στη στήριξη του προσωπικού των ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας), όσο και η δωρεά 3 εκατ.$ στο τμήμα έρευνας του Rockefeller University υπέρ της προσπάθειας για την ανακάλυψη του εμβολίου που περιμένει ολόκληρος ο πλανήτης…

Την «μερίδα του λέοντος» καταλαμβάνουν τέχνες και πολιτισμός (34%), υγεία και αθλητισμός (31%), χωρίς να υστερούν παιδεία (22%) και κοινωνική πρόνοια (13%)…

Πάνω από 420 εκατ. ευρώ αφορούν την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου –η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη- «Πρωτοβουλία για την Υγεία» για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση μονάδων εντατικής στην Ελλάδα.

Στην ευρεία «γκάμα» των αναγκών που καλύπτουν οι δωρεές του, υπάρχουν από την αγορά και δωρεάν συντήρηση των 143 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και την προμήθεια δύο αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων για τις  αεροδιακομιδές του, την ανέγερση-εξοπλισμό νέων νοσοκομείων μέχρι τις εκατοντάδες χορηγίες σε σχολεία, φορείς, υποτροφίες, προγράμματα ενίσχυσης νέων, πρωτοβουλίες κατά της κρίσης, την στήριξη πυροπαθών κ.α.

«Κορωνίδα» της προσφοράς του προς την ελληνική κοινωνία, από πλευράς κόστους, η κατασκευή και δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την  μετεγκατάσταση σε αυτό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με προϋπολογισμό συνολικού ύψους σχεδόν 680 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ

Με βασική φιλοσοφία του, αυτήν που εκφράζεται από την φράση «Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Υγεία. Αυτά είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει αληθινά, όχι μόνο να επιβιώσει», το κοινωφελές  Ίδρυμα Ωνάση αναπτύσσει τις τελευταίες δεκαετίες μια πολυποίκιλη κοινωνική προσφορά, με Πρόεδρο του Δ.Σ. του, τον Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου

Την ιδρυτική διακήρυξη του εμπνεύσθηκε και κατέγραψε ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης, τον Ιανουάριο του 1974, μέσα σε ένα αεροπλάνο σε πτήση του πάνω από τον Ατλαντικό. Από τότε, πέρασαν 46 χρόνια και οι ιδέες του εξακολουθούν να «ζουν»…

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος συμπληρώνει μια δεκαετία και αποτελεί επίκεντρο του τομέα πολιτισμού, με θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών, συζητήσεις, διαλέξεις, έντυπες εκδόσεις και ένα σταθερό ψηφιακό αποτύπωμα, ως παράδειγμα εξωστρέφειας και προβολής της Ελλάδας.

Διατηρεί μάλιστα 5.000 συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς, μουσεία, έδρες και τμήματα ελληνικών σπουδών.

Στον τομέα της παιδείας, το ίδρυμα έχει χορηγήσει περισσότερες από 7.000 υποτροφίες από το 1978, όπως αυτές σε πτυχιούχους Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στηρίζει σχολεία, πανεπιστημιακές έδρες και προγράμματα ελληνικών σπουδών εκτός Ελλάδος.

Ακόμα, δίνει υποτροφίες για διδακτορικές διατριβές, αναδεικνύει μέσω των Διεθνών Βραβείων Ωνάση ακαδημαϊκές προσωπικότητες, έχει δημιουργήσει τον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό των Επιστημονικών Διαλέξεων στο ΙΤΕ της Κρήτης με τη συμμετοχή κατόχων βραβείου Νόμπελ και στηρίζει τη συμμετοχή Ελλήνων φοιτητών στον παγκοσμίως αναγνωρισμένο επιστημονικό θεσμό των Lindau Nobel Laureate Meetings για τη Φυσική, τη Χημεία και την Ιατρική ή τη Φυσιολογία.

Μεταξύ πολλών άλλων δράσεων, εξελίσσει και αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοίγει τις πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο της Λεωφόρου Αμαλίας…

Στην υγεία, ξεχωρίζει σαφώς η εμβληματική δωρεά του Onassis Foundation πριν από 25 χρόνια με αποδέκτη το ελληνικό Δημόσιο, του πρότυπου Ωνάσειου καρδοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), όπου υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί 43.713 επεμβάσεις καρδιάς, 1.698.900 επισκέψεις και 137.062 νοσηλείες.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοινώθηκε η νέα δωρεά του ιδρύματος, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, ενώ, παράλληλα, συνεχίζονται δράσεις όπως η ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», η στήριξη σε φορείς και οργανισμούς όπως το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) και τον Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», οι δεκάδες υποτροφίες σε ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό και πάρα πολλά άλλα.

Με βάση δε, την διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, το 40% του κέρδους του Επιχειρηματικού Ιδρύματος (ναυτιλία, επενδύσεις, επιχειρήσεις) αξιοποιείται για την κοινωφέλεια και τα υπόλοιπα χρήματα επανεπενδύονται, μη εξαιρουμένου του real estate.

Η περιουσία που διαχειρίζεται το ίδρυμα σήμερα έχει, μάλιστα, πενταπλασιασθεί από το 1975 και τον θάνατο του…

 

*Προσεχώς: η προσφορά και η παρουσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση,  μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2005

Κοινοποίηση: