Οι χειμερινές διακοπές σας γεμίζουν με χαρά ή με ανησυχίες για τα δώρα που θα κάνετε και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις; Οι καλοκαιρινές διακοπές σας αφήνουν χαλαρούς, να σκέφτεστε μόνο τα ταξίδια ή και τα χρήματα που θα ξοδέψετε γι’ αυτά;

Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να σας διασκεδάζουν, ίσως είναι καιρός να τα επανεξετάσετε. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να μάθετε πώς το άγχος επηρεάζει την υγεία σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε…

Το άγχος μπορεί να σας δώσει μια “ενεργειακή ώθηση” όταν χρειάζεται περισσότερο – για παράδειγμα, ανταγωνισμό στον αθλητισμό, εργάζεστε για ένα σημαντικό έργο ή αντιμετωπίζετε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Οι ορμόνες απελευθερώνονται όταν -κάτω από πίεση- προετοιμάζεστε για την ανάληψη δράσης. Αναπνέετε γρηγορότερα, ο καρδιακός ρυθμός γίνεται εντονότερος, η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται και ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο, καθώς ο οργανισμός εισέρχεται σε επίπεδο υψηλού συναγερμού.

Αλλά, αν το άγχος διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι γνωστό και ως χρόνιο στρες, οι αλλαγές αυτές πιθανόν να καταστούν περισσότερο επιβλαβείς, παρά χρήσιμες.

Το άγχος προκαλεί ταχύτερη γήρανση στον οργανισμό και τον προωθεί σε μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής, η οποία έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα, αδυναμία και λειτουργική παρακμή.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, επηρεάζει την ανταπόκρισή του σε εμβολιασμούς και σχετίζεται με πεπτικές διαταραχές, ουρολογικά προβλήματα,  πονοκεφάλους, καθυστερημένη επούλωση πληγών, δυσκολίες ύπνου, κατάθλιψη.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΓΧΟΥΣ

Οι κύριες αιτίες άγχους παγκοσμίως θεωρούνται οι πιέσεις που συναρτώνται με το χρήμα και την εργασία. Το στρες μπορεί, επίσης, να προκύψει από σημαντικές αλλαγές της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, η ασθένεια. Τραυματικό άγχος προκαλείται, ακόμα, από ένα ακραίο γεγονός, όπως ένα μεγάλο ατύχημα, η έκθεση στη βία, βιώνοντας μια πανδημία ή μια φυσική καταστροφή, όπως ένας τυφώνας ή πλημμύρα.

Η φροντίδα για ένα άτομο με σοβαρή ασθένεια – όπως η άνοια ή ο καρκίνος – αποτελεί, επίσης, σημαντική πηγή άγχους. Πάνω από μια δεκαετία πριν, ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι οι αγχωτικές απαιτήσεις που επιβάλλονται σε όσους φροντίζουν τέτοια άτομα, καθιστούν την υγεία τους πιο ευάλωτη, σε σχέση με τους μη φροντίζοντες.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν ή να αναρρώσουν πιο γρήγορα από το στρες από άλλους. Αυτοί οι ανθεκτικοί άνθρωποι φαίνεται να «αναπηδούν» πιο εύκολα μετά από αγχωτικές καταστάσεις. Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτή η ελαστικότητα μπορεί να εξαρτάται, εν μέρει, από τα γονίδια μας.

Αλλά και η εκμάθηση υγειών τρόπων αντιμετώπισης του στρες ενισχύουν την αντοχή ενός ανθρώπου σε αυτό…

Γνωρίζουμε από διαφορετικές μελέτες ότι η ύπαρξη στενών προσωπικών σχέσεων – οι άνθρωποι με τους οποίους μπορείτε να μιλήσετε, να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας – μπορούν να σας βοηθήσουν. Έτσι, περνώντας χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας είναι, ίσως, ένα από τα πιο κρίσιμα “μέτρα” για την μείωση της ψυχολογικής πίεσης.

Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι δυο άλλοι πολύ καθοριστικοί παράγοντες για την μείωση του στρες. Η επίτευξη επαρκούς ύπνου είναι επίσης το κλειδί για την ανθεκτικότητα του ανθρώπου στο στρές και την ανακούφιση από αυτό – αν και το ίδιο το στρες μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Για να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου, μια καλή συνήθεια είναι να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί, αλλά και να και περιορίσετε τη χρήση ηλεκτρονικών ειδών που εκπέμπουν φως, όπως οι υπολογιστές και τα smartphones πριν πάτε για ύπνο. Το φως μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας φυσικής ορμόνης ύπνου που ονομάζεται μελατονίνη, κάτι το οποίο κάνει πιο δύσκολο να κοιμηθεί κάποιος…

Πέρα από τις συστάσεις για άσκηση, υγιεινή διατροφή, κοινωνικές επαφές και αρκετός ύπνος, μελέτες έχουν δείξει ότι η επικεντρωμένη συνειδητή προσοχή στα συναισθήματα του ατόμου -και άλλες διαλογιστικές πρακτικές- μπορούν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά από το άγχος.

Μελέτες έδειξαν ότι ο διαλογισμός στο πνεύμα μπορεί να μειώσει το στρες, να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου και να έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά, από μαθήματα γιόγκα ή διαλογισμού, προγράμματα μείωσης του στρες που βασίζονται στην ευαισθησία ή από βιβλία.

Αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από το άγχος, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Φάρμακα ή άλλες θεραπείες μπορεί να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε.

Μακροπρόθεσμα, η μείωση του στρες μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε το χρόνο σας με τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν πραγματικά!


Πρακτικές συμβουλές

  • Επαρκής ύπνος.
  • Ασκείστε τακτικά. Μόλις 30 λεπτά την ημέρα περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος.
  • Δημιουργήστε ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης.
  • Ορίστε προτεραιότητες. Αποφασίστε τι πρέπει να γίνει και τι μπορεί να περιμένει.
  • Πείτε όχι σε νέες εργασίες εάν σας βάζουν σε υπερφόρτωση.
  • Σκεφτείτε θετικά. Σημειώστε τι έχετε καταφέρει στο τέλος της ημέρας, όχι αυτά που έχετε αποτύχει να κάνετε.
  • Δοκιμάστε μεθόδους χαλάρωσης. Η προσοχή, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή το Tai Chi μπορεί να βοηθήσουν.
  • Ζητήστε βοήθεια. Συζητήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν αισθάνεστε ανίκανοι να αντιμετωπίσετε το άγχος.

 

Κοινοποίηση: